Szabályok

A futamok – másként, avagy mit szabad és mit nem a jégen

Start

Az indító feladata a startprocedúra lebonyolítása. A versenyeken két külön indító bíró van a női

és a férfimezőny számára, de mindketten a starter pozícióban állnak és az aktuális starternek

segít az éppen „nem dolgozó” indító bíró is a szituációk megítélésében.

Felelősségük a rajtot megelőző sípszótól az első kanyar utolsó bójáig szól – ha eddig történik esés, és szándékosnak tűnik a lökés, akkor az esetet a videóbíró is visszanézi.

A vezényszavakat angol nyelven kötelesek bemondani.

Hibás rajttal büntetik a vétkes korcsolyázókat bemozdulás vagy kiugrás esetén, illetve figyelmeztetéssel (warning/delay) késés, késlekedés esetén. A második figyelmeztetés után a versenyzőt kizárják.

A második hibás rajt, bárki is követi azt el, kizárást von maga után, a vétkesnek azonnal el kell hagynia a pályát.

Ha a rajt után, az első kanyar utolsó bójájáig ütközés miatt valaki elesik, a futamot vissza kell

hívni és újra kell indítani. Ezek az esetek nem számítanak hibás rajtnak. Az indítás indítópisztollyal történik, melynek végén a villanófény és a hangszóróból a fegyverhang jelzi a korcsolyázóknak a start pillanatát és egyben elindítja az elektromos időmérő szerkezetet.

Az indításkor a csarnokban teljes csendre van szükség. A starter vezényszavai: „go to the start”, erre a felhívásra oda kell csúszni a versenyzőnek a start helyéhez, melyet gép sorsol, annak alapján, hogy az előző fordulókban a sportoló milyen eredményt ért el. A „ready” vezényszóra fel kell venni a tényleges startpozíciót, de a versenyzők nem léphetnek rá a startvonalra és mozdulatlanul kell várni a pisztolylövést.

 

Előzés

Az egyenesekben be lehet korcsolyázni a bójákon belülre is, de csak úgy, hogy az első bóját

már kívülről kell venni. Az előzés a verseny során bármikor megengedett, noha erre csak

kevés helyen van ténylegesen lehetőség, főleg nagy tempónál. Az előzés felelősségét

mindig az viseli, aki az előzésbe kezdett, mindaddig, amíg egymás mellé nem érnek, innentől

már megosztott a felelősség.

 

Bírók

A jégen három bíró van, a főbíró mellett az első és a második asszisztens, a 2018–2019-es idénytől kezdve pedig egy elkülönített, sok-sok monitorral felszerelt teremben ül a videóbíró. Az ütközésekre, szabálytalanságokra különböző kódok vannak – az esetek kapcsán előbb az első asszisztens nyilvánul meg, majd a másik kanyarbíró is jelez. Ezután jön a videóbíró: vagy megerősíti a hallottakat, vagy valami mást mond és jelez. Csak eztán következik a döntőbíró, aki természetesen elfogadhatja a videóbíró meglátását, de dönthet másként is. Fontos szabály: a videót csak a döntőbíró nézheti meg, közben a „fülére” a videóbíró folyamatosan beszélhet – más kérdés, hogy azt a döntőbíró vagy elfogadja, vagy nem…