Sportág ismertető

A rövidpályás gyorskorcsolya
A sportág a nagypályás gyorskorcsolyázásból nőtte ki magát, hiszen így meghosszabbodott a szezon: a nyitottból átkerül a fedett pályára. A short tracket valamennyi kontinensen űzik, és egyre népszerűbbé válik, köszönhetően a gyorsaságának, a sportágra jellemző látványos előzéseknek, technikai megoldásoknak. Az 1988-as calgary téli olimpián még bemutató sportágként szerepelt, ám négy évvel később, Albertville-ben már a hivatalos programba is felkerült.

A pálya
A short track versenyeket 60×30 méteresen jégen, vagyis, jégkorongra is alkalmas pályán rendezik, a versenyzők egy 111.12 méteres körön futnak. A körök „végén”, a pályát kijelölendő, hét bója van, ezeken belül nem szabad korcsolyázni. A pályához és a versenyekhez „tartoznak” a bójarakók, akik azok elmozdulásakor rögtön az eredeti helyére teszik vissza az adott bóját. Az ő feladatuk az is, hogy a futamok között figyeljenek a jég minőségére: ilyenkor fellocsolják vízzel a pályát, ez gyorsabb siklást tesz lehetővé, emellett elfedi a jég egyenetlenségeit is.

Előfordul, hogy egy-egy esés, leszúrás után nagyobb darab törik ki a jégből, az így keletkezett lyukat jeges hóval tömik be, illetve száraz jéggel fagyasztják le.

A kötelező felszerelés
– bukósisak
– vágásbiztos futóruha
– vágásbiztos kesztyű
– nyakvédő
– sípcsontvédő
– térdvédő

A szemüveg nem kötelező.

A penge
A pengék vastagsága 1.1–1.25 mm között változik, a versenyzők igényei e tekintetben eltérőek lehetnek. A pengének két ponton fixen rögzítettnek kell lennie a korcsolyacipőhöz. A pengék élezéséhez élezőgépet és különböző köveket használnak.

Egy másik géppel ívezik a pengéket – a kanyarív, a sebesség és egyéb fizikai határok miatt a pengék íve könnyen változik, itt is a versenyzők visszajelzései, igényei alapján történik a beállítás.

A cipők karbonból készülnek, speciális technikával – azokat a versenyzők lábára öntik, így a korcsolyacipők egyedik darabok.

A védőmatrac
A versenyeken speciális védőmatrac szegélyezi a pályát, amely képes elnyelni a versenyző mozgási energiáját, csökkentve a sérülések kockázatát. Minimum kilencven centiméteres, többrétegű, légkamrás szivacsréteggel bélelt mobil matracrendszer fogja fel a becsapódásokat.