Évtizedek óta

Volt egyszer egy TRGSE…

Valahogy így kezdődhetne az a mese, amely a Mikulás Kupa, vagyis a ma már Santa Claus Cup néven futó verseny megszületését elevenítené fel – csakhogy ez nem mese!

1992-et írtunk, amikor először megrendezésre került a verseny. A hogyanról, a mikéntről az egyik legautentikusabb személy, Heidum Ferenc mesélt, akinek Petra és Bernadett nevű lányait is magába szippantotta a rövidpályás gyorskorcsolyázás:

„A Műjégre jártunk a gyerekekkel, ott szúrta ki Kaszala Klaudia és Tamara először Petra lányomat, onnantól pedig egyre komolyabb szerepet kapott az életünkben a korcsolyázás, de így voltak ezzel mások is. A TRGSE-t a szülők alapították, kezdetben tizenöt-húsz gyerek tartozott a klubhoz, de viszonylag hamar eljutottunk odáig, hogy Budapest egyik legjobb nevelőegyesülete lettünk. Akkoriban szerte az országban voltak versenyek: rendezett Szombathely, Debrecen, Pécs, Szeged, s mikor azzal keresett meg minket a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség, hogy csatlakozunk-e ezekhez a városokhoz, igent mondtunk. A versenynaptár egyeztetése után találtunk rá a december eleji időpontra.”

Így kezdődött.

Meg úgy, hogy a szülők sütötték a bejglit, a pogácsát a versenyek idején, s egyértelmű volt, ha az első verseny sikeres volt, lesz folytatás is.

Hagyománnyá vált: ha december, akkor short track Mikulás Kupa.

És immár az is hagyománnyá vált, hogy a Mikulással együtt két versenynek is örülhetnek a korcsolyarajongók, hiszen 2007 óta már már a műkorcsolyázók Mikulás Kupája is megrendezésre kerül.